Het kiezen voor het aanleggen van een verticale tuin rondom je huis is een leuk project en kent een hoop voordelen. Zo is het bijvoorbeeld een unieke manier om je muren mooier te maken en kun je op een kleine ruimte toch veel verschillende planten kwijt. Naast een hoop voordelen kunnen er toch ook nadelen zijn aan een verticale tuin. Om je goed in te lichten voor wanneer je een verticale tuin wilt starten, hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je goed voorbereid van start mocht je een verticale tuin beginnen!
Wil je weten wat een verticale tuin precies is? Lees ons artikel: Wat is een verticale tuin?
1. De voordelen van verticale tuinen
Verticaal tuinieren kent veel voordelen. Hieronder geven we je er een aantal
Een verticale tuin ziet er mooi uit
Een verticale tuin is een mooie toevoeging aan je tuin of balkon. Een verticale tuin brengt levendigheid, kleur en uitstraling aan een muur of schutting die daarvoor kaal en leeg was. Met een variëteit aan planten maak je een kunstwerk aan je muur waar je het hele jaar door plezier aan kunt beleven.
Toegankelijk en makkelijk in onderhoud
Als je planten in de grond hebt staan moet je vaak bukken om ze te onderhouden. Bij een verticale tuin staan ze vaak op een makkelijk toegankelijke hoogte zodat je de planten makkelijk kunt onderhouden. Daarnaast zitten de planten vaak in afgesloten bakken van elkaar. Eventueel onkruid kan zich niet verspreiden. Wanneer dit omhoog popt kun je het zo weghalen en komt het niet zomaar bij een andere plant terug.
Makkelijk water geven
De plantenbakken bij een verticale tuin zitten boven elkaar. Zo kun je ze makkelijk water geven. Vaak valt het water van boven zo naar de onderste planten en zorgt dit ervoor dat elke plant water krijgt. Je hoeft niet een grote tuin af te lopen om alle planten te bereiken. De verticale plantenbak van JungleScape bevatten waterreseroirs en drainagegaten zodat je planten voor een langere periode water hebben en water geven nog makkelijker wordt!
Daarnaast zijn verticale tuinen heel goed geschikt voor automatische bewatering. Bijvoorbeeld met een automatisch irrigatiesysteem van Irrigatia. Hiermee hoef je niet meer zelf de plantenbakken water te geven.
Meer planten groeien binnen kleine ruimte
Heb je een klein balkon of kleine tuin? Of simpelweg weinig plek beschikbaar om planten kwijt te kunnen? Met een verticale tuin kun je op een kleine ruimte toch veel planten kwijt. Door ze langs ongebruikte ruimte van wanden te plaatsen kun je toch heel veel verschillende planten kwijt. Zo kun je zelfs op een klein balkon in de stad een hoop planten kweken.
Verbergt en geeft privacy
Heb je een lelijke plek langs de muur of schutting? Dan kun je deze met een verticale tuin verbergen. Ook open plekken en kieren zou je met een verticale tuin kunnen dichten. Zo kun je genieten van meer privacy in je tuin of op je balkon.
Planten blijven gezonder
Omdat planten in de hoogte staan en niet in dezelfde grond kunnen plagen en ziekten zich moeilijker verspreiden. Je planten blijven (wanneer je ze goed verzorgd) dan gezonder dan wanneer ze in de grond staan geplant.
2. De nadelen van verticale tuinen
Ja we moeten het toegeven, er kunnen ook enkele nadelen zijn met verticaal tuinieren. Maar we zullen je laten zien dat met de juiste onderhoud en verzorging deze nadelen je er niet van hoeven te weerhouden om een verticale tuin te starten.
Een bron van vocht en schimmel
Wanneer een verticale tuin tegen de muur bevestigd is, kan het zijn dat er vocht langs de verticale tuin lekt en dit zorgt voor een vochtige muur en mogelijk schimmel veroorzaakt. Het is daarom belangrijk dat water makkelijk weg kan achter een verticale tuin. Kies voor goede waterdichtheid van je verticale tuin systeem. En zorg dat het bewateringssysteem en afwateringssysteem goed is. De verticale plantenbak van JungleScape heeft een dichte achterkant. Overtollig water kan via het drainagegat makkelijk weglopen. Zo zal vocht zich niet ophopen achter je verticale tuin.
Verticale planten blokkeren de zon
Wanneer je met planten de hoote in gaat, zullen sommige planten naar boven of naar beneden gaan groeien of kruipen. Het kan dan zijn dat deze planten het zonlicht van andere planten blokkeert en deze niet voldoende zon krijgen. Zorg er daarom voor dat planten die veel zonlicht nodig hebben niet worden geblokkeerd door planten eromheen. Ook kun je kiezen voor planten die niet veel zonlicht nodig hebben en het goed doen in schaduw of halfschaduw. Met de configurator van JungleScape stel je zelf de ideale verticale tuin samen en deel je de planten op je eigen manier in.
Meer water nodig
De planten in een verticale tuin staan vaak meer aan de wind en de zon blootgesteld dan de planten die in de grond staan. Daardoor kan het zijn dat water en voedingsstoffen sneller verdampen en je vaker water moet geven. Je kunt dit oplossen door een automatisch druppelsysteem aan je verticale tuin toe te voegen. Hiermee krijgen de planten een constante toevoer van water zodat ze altijd voldoende water krijgen. Een plantenbak met waterreservoir helpt ook in het minder vaak water hoeven geven.
Niet alle planten zijn geschikt
Niet alle planten zijn geschikt voor je verticale tuin. Dit is ook afhankelijk van het verticale tuin systeem dat je gebruikt. Zo kan het zijn dat de plantenbak in je verticale tuin te klein is voor een plant met een grote hoeveelheid wortels. Een aardbeienplant kan het in een verticale tuin bijvoorbeeld vaak wél heel goed doen. Maar voor aardappelen is het helaas niet zo geschikt. Bekijk onze complete gids voor selectie van planten voor een verticale tuin. De planten in de verticale tuin kunnen ook groot en zwaar groeien. Je verticale tuin moet goed en stevig te monteren zijn aan de achterwand om het volledige gewicht aan te kunnen. De plantenbak van JungleScape bevat stevige manieren om deze te monteren.
Bekijk alle verticale tuinplanten van JungleScape.
Bacteriën kunnen makkelijk verspreiden
Omdat de meeste verticale tuinsystemen een bewateringssysteem hebben, heb je daar ook kans op stilstaand water. In stilstaand water kunnen bacteriën zich vaak makkelijk verspreiden. Zorg daarom voor een goede doorstroming en af en toe verversing van al het water in je verticale tuin.
3. Conclusie
Kortom er zijn een hoop voor- en nadelen aan een verticale tuin. Zoals je ziet zijn de meeste nadelen te overkomen met het kiezen van een goed systeem en juist onderhoud. Heb je dat voor elkaar? Dan blijven er met name de voordelen over van een prachtige verticale tuin die je een geweldig mooie beleving geeft!
Vragen over verticale tuinen? Neem contact op met JungleScape.