Stel je eens voor dat je uit het raam kijkt en daar prachtige, sappige en overheerlijke aardbeien ziet bungelen aan een muur van groen, wachtend om geplukt en opgegeten te worden. Klinkt dit als een droom? Met een verticale tuin met aardbeien wordt deze droom werkelijkheid! In dit artikel onthullen we de geheimen van het kweken van heerlijke aardbeien in je eigen verticale tuin.


Verticale tuinen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die de vruchten van zijn arbeid wil plukken in de stad of met beperkte buitenruimte. Of als je gewoon van gemak houdt!. Deze groene muren zijn niet alleen ruimtebesparend, maar ook een lust voor het oog, zowel binnen als buiten. En laten we eerlijk zijn: aardbeien zijn de perfecte kandidaat voor zo'n tuin, dankzij hun compacte vorm en uitbundige groene bladeren.


In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door het proces van het opzetten van je eigen verticale aardbeientuin. We zullen de ideale aardbeiensoorten onderzoeken, verschillende verticale tuin systemen verkennen en je begeleiden bij het opzetten en onderhouden van je groene paradijs. Aan het einde van deze reis zul je klaar zijn om je mouwen op te stropen en je eigen verticale aardbeienoase te creëren. Dus pak een kopje thee, ga zitten en laten we samen de wondere wereld van verticale aardbeientuinen ontdekken!


1. Het Kiezen van de Juiste Aardbeiensoort

Voordat we onze verticale aardbeientuin tot leven brengen, is het cruciaal om de ideale aardbeiensoort te selecteren. Met een breed scala aan beschikbare aardbeienrassen, elk met hun eigen unieke smaken, groottes en groeipatronen, kan deze keuze soms overweldigend zijn. In dit hoofdstuk introduceren we enkele populaire aardbeiensoorten die uitstekend geschikt zijn voor verticale tuinen en delen we enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de perfecte soort voor jouw groene oase.

verschillende soorten aardbeien op tafel
Vers geplukte aardbeien​​ 

Soorten aardbeien geschikt voor verticale tuin

Doordragers

Deze aardbeiensoorten produceren de hele zomer door vruchten, waardoor je gedurende het seizoen kunt genieten van een constante aanvoer van verse aardbeien. Enkele populaire doordragende soorten zijn:


 • Mara des bois
  Deze kruising tussen wilde en gecultiveerde soorten staat bekend om zijn intens aromatische smaak. Hoewel de vruchten kleiner zijn, is de smaak absoluut hemels.
 • Favori
  Stevige kegelvormige vruchten met een heerlijke smaak. Heeft een goede houdbaarheid.
 • Furore
  Grote, glanzende vruchten met een volle, zoete smaak. De Furore heeft een goede weerstand tegen ziekten.
 • Ostara
  Een compacte groeier met een heerlijke zoete smaak. Goed geschikt voor doorlopende oogst

Kortdragers

 • Elsanta
  Grote sappige vruchten met een uitstekende smaak. Komt veel voor in Nederland.
 • Daroyal
  Koninklijke traktatie voor je verticale tuin. Heerlijke grote en sappige vruchten met een rijke en volle smaak.
 • Verdi
  De Verdi aardbeien zijn bekend om hun uniforme vorm en dieprode kleur. Gecombineerd met een sappige textuur en perfect uitgebalanceerde smaak.
 • Falco
  De Falco is een kortdragende aardbei die je verticale tuin laat schitteren met glanzende, helderrode vruchten. Geeft een goede opbrengst en uitstekende smaak.

Tips om de juiste soort te kiezen


 • Houd rekening met je klimaat
  Kies aardbeiensoorten die goed gedijen in jouw specifieke klimaat en regio om de beste kans op een succesvolle oogst te garanderen.
 • Bepaal je oogstvoorkeur
  Afhankelijk van of je het hele seizoen door aardbeien wilt plukken of een grotere oogst in één keer wilt, kun je kiezen voor een doordragende of kortdragende soort.
 • Proef en ontdek
  Probeer verschillende aardbeiensoorten te proeven voordat je beslist welke je in je verticale tuin wilt planten. Of plant verschillende soorten in je verticale tuin zodat je meerdere smaken kunt ontdekken en op verschillende momenten kunt oogsten.

2. Verticale Tuin Systemen voor Kweken van Aardbeien

Om een succesvolle verticale aardbeientuin te creëren, is het van groot belang om een geschikte structuur en systeem te kiezen die aan je behoeften voldoen. In dit hoofdstuk bespreken we verschillende soorten verticale tuinstructuren en de beste systemen voor het kweken van aardbeien, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Verschillende soorten verticale tuin systemen


 • Verticale plantenbak
  Een verticale plantenbak is speciaal gemaakt om een planten verticaal boven elkaar te laten groeien. Ze zijn vaak makkelijk op te hangen en bevatten vaak een bewateringssysteem. Je kunt met een verticale plantenbak veel verschillende planten kwijt op een kleine ruimte en zijn dus ideaal geschikt om een grote verticale tuin mee te maken.
 • Hangende plantenbakken
  Een hangende plantenbak of zak is bedoel om één plant in op te hangen. Je kunt ze bijvoorbeeld verspreid ophangen op je balkon of aan een schutting. Je kunt de plantenbak vaak aan een touw ophangen of aan een haak.
 • Plantenzakken
  Plantenzakken zijn een simpele en vaak goedkope oplossing om veel planten verticaal boven elkaar te hangen. Ze zijn vaak gemaakt van vilt of doek en hebben een bescherming aan de achterkant zodat aarde en water niet doorlekt. Plantenzakken gaan vaak snel kapot en zijn slecht in vasthouden van water doordat grond wordt blootgesteld aan wind en zon.
 • Pallettuinen
  Een milieuvriendelijke en budgetvriendelijke optie, pallettuinen maken gebruik van gerecyclede houten pallets die zijn omgebouwd tot verticale plantenbakken. Deze structuren zijn eenvoudig te maken en aan te passen aan je specifieke behoeften.

De Beste Systemen voor Aardbeien

Bij het kiezen van het beste systeem voor je verticale aardbeientuin, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de beschikbare ruimte, het budget en de hoeveelheid planten die je wilt kweken. Over het algemeen zijn hangende plantenbakken of plantenzakken ideaal voor wanneer je op een goedkope en snelle manier een verticale tuin wilt maken. Verticale plantenbakken geven direct al veel extra voordelen zoals stevigheid, robuustheid en makkelijk bewateren van planten. Een pallettuin kun je maken wanneer je dit een mooie oplossing vindt om planten verticaal te laten groeien.

Het kiezen van het juiste systeem voor je verticale aardbeientuin zal zorgen voor een gezonde groei en een overvloedige oogst van heerlijke, verse aardbeien.

3. Aan de Slag met je Verticale Aardbeientuin

Nu je bekend bent met de verschillende aardbeiensoorten en verticale tuin systemen, is het tijd om aan de slag te gaan met je eigen aardbeien verticale tuin. In dit hoofdstuk bespreken we de benodigdheden en voorbereidingen.

Benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 • Geselecteerde aardbeiensoort (planten of zaadjes)
 • Verticale tuinstructuur (verticale plantenbak, plantenrek, pallettuin of PVC)
 • Potgrond van goede kwaliteit
 • Tuingereedschap (schep, gieter, snoeischaar)
 • Eventueel meststoffen en mulch

Kies een locatie met voldoende zonlicht, aangezien aardbeien minimaal 6-8 uur zonlicht per dag nodig hebben om goed te gedijen. Zorg er ook voor dat er voldoende luchtcirculatie en drainage is om ziekten en schimmelproblemen te voorkomen.

Stap-voor-stap Instructies om je Verticale Tuin op te Zetten

Met de volgende stappen maak je je complete verticale tuin met aardbeien gereed.


 1. Zet het gekozen verticale tuin systeem op volgens de bijbehorende instructies.
 2. Vul de plantenbakken of zakken met hoogwaardige potgrond, zorg ervoor dat je de grond enigszins verdicht of aanvult met bijvoorbeeld kokosvezels om te voorkomen dat deze te snel uitdroogt.
 3. Plant de geselecteerde aardbeienplanten of zaadjes op de aanbevolen afstand en diepte, meestal ongeveer 30 cm uit elkaar. Gebruik voor zaadjes ongeveer 0,5-1 cm diepte.
 4. Geef de aardbeienplanten of zaadjes direct na het planten water en zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doorweekt.
 5. Voeg indien nodig meststoffen toe aan de planten volgens de aanbevolen dosering en frequentie voor de specifieke aardbeiensoort.
 6. Bescherm de aardbeienplanten tegen ongedierte, zoals slakken en vogels, door fysieke barrières te plaatsen, zoals netten of slakkenvallen.
 7. Houd je aardbeienplanten gezond door regelmatig te controleren op tekenen van ziekten of plagen en tijdig in te grijpen.

Door deze stappen te volgen, kun je met succes je eigen aardbeien-verticale tuin opzetten en genieten van een overvloedige oogst van smakelijke, verse aardbeien. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven, te bemesten en te snoeien, zodat ze gezond blijven en goed groeien.

4. Verzorging en Onderhoud van je aardbeien

Een succesvolle verticale aardbeientuin vereist regelmatige zorg en onderhoud om ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven en een overvloedige oogst produceren. In dit hoofdstuk bespreken we belangrijke aspecten van de verzorging en het onderhoud van je aardbeien, zoals water geven, bemesting, bestrijding van ziekten en plagen, en het oogsten van je aardbeien.

Water geven en bemesting

Aardbeienplanten hebben regelmatig water nodig, maar ze houden niet van natte voeten. Geef je planten voldoende water om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de plantenbakken blijft staan. In de warmere maanden kan het nodig zijn om vaker water te geven.

Bemest je aardbeienplanten met een uitgebalanceerde meststof volgens de aanbevelingen voor de specifieke soort. Over het algemeen is een meststof met een verhouding van 10-10-10 (stikstof, fosfor, kalium) geschikt. Gebruik de meststof spaarzaam en volgens de aanwijzingen op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

Bestrijding van ziekten en plagen

Controleer je aardbeienplanten regelmatig op tekenen van ziekten en plagen, zoals bladvlekken, verwelking, gele bladeren of vraatschade. Gebruik indien nodig biologische of chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten en plagen onder controle te houden, maar volg altijd de aanbevolen richtlijnen voor het gebruik ervan.

Fysieke barrières zoals netten en slakkenvallen kunnen helpen bij het beschermen van je aardbeien tegen vogels, slakken en andere plagen.

Oogsten en genieten van je aardbeien

Aardbeien zijn klaar om te oogsten wanneer ze hun volledige kleur hebben bereikt en gemakkelijk loskomen van de plant. Pluk de vruchten voorzichtig om te voorkomen dat je de plant beschadigt en om te zorgen dat de aardbeien onbeschadigd blijven.

Bewaar de geoogste aardbeien in de koelkast om ze vers te houden en was ze vlak voordat je ze eet of verwerkt. Geniet van je zelfgekweekte aardbeien in smoothies, salades, desserts of gewoon vers van de plant!

Door de verzorging en het onderhoud van je aardbeien-verticale tuin zorgvuldig uit te voeren, zul je worden beloond met een overvloedige oogst van smakelijke, verse aardbeien om van te genieten.

Aardbeien oogsten met hand
Aardbeien oogsten wanneer ze rijp zijn!​​

Smullen maar!

Het kweken van aardbeien in een verticale tuin is een uitstekende manier om te genieten van verse, smakelijke vruchten in je eigen achtertuin of op je balkon, zelfs met beperkte ruimte. Door de juiste aardbeiensoorten, verticale tuinstructuren en verzorgingstechnieken te kiezen, kun je een overvloedige oogst verwachten en genieten van de vruchten van je arbeid.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je direct aan de slag met het maken van je eigen verticale aardbeien tuin? Bezoek dan onze verticale tuin plantenbakken en begin met het kweken.

Aardbeien smullen
Verse aardbeien is altijd smullen!​​