Ben je op zoek naar creatieve manieren om wat groen aan je ruimte toe te voegen zonder kostbaar vloeroppervlak in beslag te nemen? Kijk dan niet verder dan je muren! Planten ophangen kan een prachtig vleugje natuur toevoegen aan elke kamer en er zijn talloze manieren om creatief met planten om te gaan. In dit artikel bekijken we zeven unieke en innovatieve manieren om planten aan je muren te hangen, van eenvoudige doe-het-zelf oplossingen tot complexere installaties. Of je nu werkt met een klein appartement of een ruim huis, met deze ideeën haal je de schoonheid van het buitenleven naar binnen. Dus laten we aan de slag gaan en ontdekken hoe je je ruimte kunt transformeren met deze leuke en stijlvolle ideeën om planten op te hangen!

De voordelen van planten aan de muur

Planten aan de muur hebben tal van voordelen. Ten eerste zijn ze geweldig voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis. Planten produceren zuurstof en helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht. Bovendien kunnen ze een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Studies hebben aangetoond (1,2) dat planten het stressniveau kunnen verlagen en de concentratie kunnen verbeteren. En natuurlijk zorgen planten voor een prachtige natuurlijke uitstraling in je huis.

Populaire soorten hangende plantenbakken

Er zijn talloze soorten plantenbakken beschikbaar om je planten aan de muur te hangen. Hieronder volgen enkele van de meest populaire soorten:  
 

Macramé plantenhanger

Macramé plantenhangers zijn de perfecte manier om een bohemien flair aan je ruimte toe te voegen. Ze zijn gemaakt van touw dat in verschillende patronen is geknoopt en zijn een geweldige optie voor planten met lange stengels.


Macramé plantenhangers


Muur gemonteerde plantenbak

Muur gemonteerde plantenbakken zijn geweldig voor het maximaliseren van de ruimte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en kunnen worden gebruikt om een hele muur met planten te bedekken. Bekijk de verticale tuin systemen voor aan de muur van JungleScape.


Hangende verticale tuin plantenbak
 

Magnetische plantenbakken

Magnetische plantenbakken zijn perfect voor mensen die geen gaten in hun muren willen boren. Ze zijn gemaakt van magnetisch materiaal en kunnen eenvoudig aan metalen oppervlakken worden bevestigd.

Shop Populaire Plantenbakken voor aan de Muur

Creatieve manieren om planten aan de muur op te hangen met doe-het-zelf methoden

Er zijn talloze doe-het-zelf manieren om planten aan je muren op te hangen. Hieronder volgen enkele van de meest creatieve:


Ladder plantenrek

Een ladder plantenrek is een geweldige manier om planten aan de muur op te hangen en tegelijkertijd wat extra opbergruimte te creëren. Je kunt een oude ladder gebruiken en er plantenbakken aan bevestigen of er planken tussen plaatsen waarop je planten kunt plaatsen.
 

Klimplantenrek

Een klimplantenrek is een geweldige optie als je wilt dat je planten langs de muur omhoog groeien. Je kunt een klimplantenrek maken van houten latten en er vervolgens planten aan bevestigen met touw of binddraad.
 

Geometrische plantenbakken

Geometrische plantenbakken zijn een stijlvolle en moderne optie voor het ophangen van planten aan je muur. Je kunt geometrische plantenbakken maken van houten planken en er vervolgens plantenbakken aan bevestigen met behulp van touw en haken.

Hoe kies je de juiste planten voor je hangende muurtuin?

Als je planten aan de muur hangt, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen de juiste planten te kiezen:
 

 1. Kies planten die passen bij de lichtomstandigheden in je kamer
  Sommige planten hebben veel zonlicht nodig, terwijl andere planten beter gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat je planten kiest die passen bij de lichtomstandigheden in je kamer.
 2. Kies planten die passen bij de grootte van je plantenbakken
  Het is belangrijk om planten te kiezen die passen bij de grootte van je plantenbakken. Grote planten kunnen overweldigend zijn in kleine plantenbakken en kleine planten kunnen verloren gaan in grote plantenbakken.
 3. Kies planten die gemakkelijk te onderhouden zijn
  Als je niet veel tijd hebt om voor je planten te zorgen, kies dan planten die gemakkelijk te onderhouden zijn. Succulenten en vetplanten zijn bijvoorbeeld geweldige opties omdat ze weinig water nodig hebben.

Tips voor het onderhouden van je hangende tuin

Als je planten aan de muur hangt, zijn er enkele tips die je kunt volgen om ze gezond te houden:


Water geven

Het is belangrijk om je planten regelmatig water te geven. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid water geeft, afhankelijk van de plantensoort en de grootte van de plantenbak.


Verlichting

Zorg ervoor dat je planten voldoende licht krijgen. Als je plantenbakken niet in de buurt van een raam staan, overweeg dan om kunstmatige verlichting te gebruiken om je planten gezond te houden.


Snoeien

Snoei je planten regelmatig om ze gezond te houden en overmatige groei te voorkomen. Zorg ervoor dat je de juiste snoeitechnieken gebruikt voor elke plantensoort.

Conclusie over de voordelen van groene ruimtes en muurtuinen

Planten aan de muur zijn een geweldige manier om wat groen aan je ruimte toe te voegen en tegelijkertijd kostbare vloerruimte te besparen. Of je nu kiest voor een doe-het-zelf oplossing of een kant-en-klare plantenbak, er zijn talloze manieren om creatief te zijn met planten. Door de juiste planten te kiezen en ze regelmatig te onderhouden, kun je genieten van de vele voordelen van groene ruimtes in je huis. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en creëer je eigen hangende tuin vandaag nog!

Planten helpen met het zuiveren van de lucht in je huis en kunnen stressverlagend werken.

Door planten aan je muur te hangen heb je meer ruimte voor planten op de kleine ruimte!

Er zijn veel (creatieve) manieren om planten aan de muur te hangen zoals macramé plantenhangers, hangende plantenpotten en magnetische plantenbakken.

Bronnen:

 1. Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: a randomized crossover study
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419447/
 2. The psychological benefits of indoor plants: A critical review of the experimental literature
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494409000413